Koberec je tkanina a s ohledem na tuto skutečnost je také nutné na něj pohlížet. Pravidelné vysávání jej zbavuje prachu, ale ne stoprocentně. Kromě prachových částic se v něm usazují i další nečistoty, jako jsou odumřelé kožní šupinky a tuková složka, která se na jejich povrchu nachází. Chůzí se pak tukové žmolky slepují ve větší celky a vplétají se mezi jednotlivá vlákna. Proto se také musí časem podrobit strojnímu čištění. Ale jak často?
Na tuto otázku neexistuje exaktní odpověď, protože záleží na více okolnostech. V běžné tříčlenné domácnosti to obvykle postačí jednou za rok. Kdy je vhodné zvýšit frekvenci čištění na dva až tři procesy v průběhu roku?
Syntetika nebo přírodní materiál – přírodní vlákna se zašpiní rychleji a měla by se nechat čistit častěji. Ve srovnání se syntetikou až dvakrát tolik.
Jídelní kout – tam, kde se servíruje jídlo, mohou odpadávat drobky na zem a může dojít k zašpinění různými skvrnami. Je zde také větší pravděpodobnost znečištění organickými látkami.
Kanceláře – pohyb osob v obuvi, zvláště pak té venkovní, vyžaduje pravidelné čištění koberců Praha Wismont čištění i několikrát za rok.
Alergici – alergici jsou náchylní na rozptýlený trus roztočů, kteří se živí kožními šupinkami a kožním mazem. Tam bychom měli dbát na důkladné strojní vyčištění i třikrát v průběhu roku.
Zapamatujte si původ skvrn
Gravitace nám umožňuje chodit vzpřímeně, jezdit automobilem, ale také bohužel způsobuje nechtěné pády předmětů na zem a komplikuje nám život. Kupříkladu takový padající hrnek s kávou, sklenice červeného vína nebo talíř s rajskou omáčkou. Katastrofální následky to mívá tam, kde se v celé své kráse skví na podlaze luxusní kusový nebo metrážový koberec. Nechtěné skvrny od jídla a nápojů jsou také jedním z nejčastějších důvodů, proč vytáčíme telefonní číslo specializované firmy na čištění koberců. Většinou se totiž nepodaří amatérským způsobem této pohromy zbavit důsledně, a tak musí nastoupit speciální čisticí roztok a stroj. A jestliže si zapamatujete původ skvrn a nenecháte je do koberce časem hlouběji zašlapat, je to vždy velké plus.